APK keuring voor een auto

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring, bij deze APK gaat een keurmeester uw auto op een aantal punten beoordelen. De APK keuring komt per jaar of twee jaar terug en de meeste automobilisten zullen hier wel mee bekend zijn, de APK keuring wordt in heel Europa toegepast. Bij aanschaf van een nieuwe auto zal de eerste APK moeten worden gedaan na 3 of 4 jaar.

Waar wordt op beoordeeld?

Er zijn drie onderdelen waarop op wordt beoordeelt. Ten eerste zal worden gekeken naar de verkeersveiligheid. Daarbij zullen de remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie worden gecontroleerd. Ten tweede wordt er gekeken of de auto aan de huidige milieueisen voldoet, de uitstoot zal hierbij worden gemeten. Als laatste zal er nog naar de meer algemene dingen worden gekeken zoals het voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte bandstof.

Wanneer moet een auto naar de APK

Wanneer een auto al eens APK is gekeurd, kan je uitgaan van de datum die op het APK keuringsrapport. Voor deze datum moet de auto opnieuw APK zijn gekeurd. Wanneer u niet beschikt over een APK keuringsrapport dan kan op het internet de voertuiggegevens bekijken waar de datum ook staat vermeld. Wanneer u een nieuwe auto aanschaft zal de APK worden gedaan na 3 of 4 jaar, dat is afhankelijk van de brandstof waarop de auto rijdt. Als laatste zal de auto APK moeten worden gecontroleerd wanneer de auto op een andere brandstof gaat rijden.

Wat als ik mijn auto niet APK laat keuren?

U kunt ervoor kiezen om de auto niet APK te laten keuren. Bij het postkantoor kunt u dan de geldigheid van het rijbewijs laten schorsen, u mag dan niet meer met deze auto rijden tenzij u ermee naar de keuring rijdt. Wanneer de schorsing afloopt moet u weer aan alle voorwaarden voldoen, dus ook aan de APK keuring.