Dakisolatie, voor een gezond huis

Dakisolatie is een van de belangrijkste isolatievormen van het huis. Als je dak niet goed is geïsoleerd, dan kun je voor vervelende situaties komen te staan. Zo kan je energierekening hoog oplopen doordat de koude naar binnen komt, of kun je de zolderruimte niet op een prettige manier gebruiken. Maar dergelijke ongemakken kun je eenvoudig met dakisolatie oplossen.

Het dak (laten) isoleren

Je kunt de isolatieklus zelf uitvoeren, maar je kunt er ook een expert voor inhuren. Dat is allemaal geen punt. Je dak isoleren kan met verschillende middelen. Zo kun je kiezen voor een dak isolatie met minerale wol, kunststof isolatie maar ook milieuvriendelijke isolatie middelen. Met welk soort materiaal je het dak isoleert kun je helemaal zelf kiezen.

Glaswol & Rotswol

Dit is een brandwerende wol die makkelijk op maat te snijden is. Een betaalbare vorm van dakisolatie kan gedaan worden met isolatiewol die goed te verwerken is. Glaswol kan wel jeuken aan de handen en ogen, dus dient geplaatst te worden met handschoenen. Rotswol heeft dezelfde werking maar is minder irriterend voor de huid. Beide soorten minerale wol is in een plaatvorm te verkrijgen.

Hoe ga ik te werk bij de isolatie van mijn dak?

Dit is belangrijk om te weten als je het zelf wilt doen. Uiteraard kun je het ook overlaten aan een expert. Maar heb je het liever zelf in de hand dan kan dit ook. Het makkelijkste om een dak te isoleren is het werken met kant-en-klare isolatie matten van minerale wol. Deze kun je gemakkelijk tussen de houten spanten van het dak klemmen. Nadat dit in orde is kun je daar overheen het dak afwerken met planken.

Welke isolatievormen zijn nog meer interessant?

Naar het isoleren van het dak, zijn er natuurlijk nog meer interessante manieren om je woning te isoleren. Maar welke zijn dit en welke vormen zijn het meest rendabel? Om te beginnen levert het aanbrengen van spouwmuurisolatie een verhoogd wooncomfort op en gaat deze isolatievorm vervelende schimmelgroei op de buitenmuren tegen.

Daarnaast bieden vloerisolatie en kruipruimte isolatie een warmere vloer en verhelpen ze onder andere dat vervelende tochtende gevoel dat je rond het vloeroppervlak kunt voelen wanneer de onderkant van je woning niet goed is geïsoleerd.

Het is echter verstandig om een isolatiespecialist om advies te vragen. Dergelijke specialisten komen meestal vrijblijvend bij je thuis de situatie bekijken en kunnen je voorzien van een gedegen advies.