Doxycycline

Doxycycline is een middel dat sinds 1966 te vinden is op de internationale farmaceutische markt. Het middel is te verkrijgen in reguliere tabletten, in oplosbare tabletten, injecties en in capsules met een zogenaamde vertraagde afgifte. Het middel is niet zonder recept te verkrijgen. Wanneer je wil Doxycycline kopen dan wordt dit onder diverse merknamen aangeboden, zoals Vibramycin en Doxy Disp. Indien er een zeer lage dosering is voorgeschreven van doxycycline, dat wordt vaak de lichte vorm onder de naam Efracea aangeboden. Doxycycline valt onder de zogenaamde tetracycline-antibiotica en wordt dan ook ingezet bij het bestrijden ofwel behandelen van een bacteriële infectie.

Wanneer wordt doxycycline voorgeschreven?

Doxycycline wordt vaak voorgeschreven bij de behandeling van de ziekte van Lyme, bij Q-koorts en malaria. Ook voor de behandeling van diverse geslachtsziekten kan doxycycline worden voorgeschreven, zoals bij syfilis, gonorroe en chlamydia. Bij huidinfecties, waaronder ook acne, kan worden gekozen voor een behandeling met dit middel en ook bij blaasontsteking is het een goede optie. Tot slot wordt doxycycline vaak voorgeschreven bij de behandeling van infecties aan het maagdarmkanaal, bij keelontstekingen, bijholteontstekingen, acute bronchitis, cystische fibrose, middenoorontsteking en longontsteking.

De werking van doxycycline

Doxycycline kan door artsen worden voorgeschreven bij de behandeling van de meest uiteenlopende infecties met bacteriën. Het middel zorgt voor een remming van de groei van een diversiteit aan bacteriën door de eiwitaanmaak van deze specifieke bacteriën te remmen. Wanneer een bacterie niet meer de mogelijkheid heeft om eiwit aan te maken, dan is deze niet meer in staat om zich te vermenigvuldigen. Dit heeft als resultaat dat de bacterie afsterft.

Hoe snel werkt het?

Vanaf het moment dat doxycycline wordt ingenomen gaat de remming op de groei van de bacterie van start. De werking houdt een etmaal aan. Een aantal dagen na de start van de behandeling met doxycycline nemen de klachten af en wordt de verbetering merkbaar.