Het effect van luchtzuiverende planten

In een modern interieur zijn planten onmisbaar. Sla een willekeurig interieurdesign blad open en je zult al snel merken dat elke interieurfoto wordt opgefleurd met een of meerdere kamerplanten. Niet gek, want planten zorgen voor een frisse, luchtige uitstraling.

Deze uitstraling past geheel in de moderne Scandinavische huisstijl van veel interieurs. Toch heeft de kamerplant, naast het feit dat het een stijlvolle toevoeging is voor je interieur, ook veel voordelen voor je gezondheid. Met name de aanwezigheid van luchtzuiverende planten brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee. De belangrijkste voordelen zijn in dit artikel behandeld.

Schonere lucht

Mensen ademen zuurstof in, en koolstofdioxide uit. Planten zetten koolstofdioxide om in zuurstof. Hierdoor zijn mensen en planten aan elkaar verbonden. Een eigenschap van luchtzuiverende planten is dat ze vuile deeltjes en fijnstof uit de lucht filteren, waardoor mensen over schonere lucht beschikken. Bovendien zorgen deze planten voor afname van schadelijke gassen in de lucht en een betere luchtvochtigheid.

Op kantoor

Ook op kantoor blijft de luchtzuiverende plant niet achter. Dat is niet zonder reden. De grote aanwezigheid van elektrische apparatuur zorgt voor een verhoogde dosis fijnstof in de lucht. Fijnstof in combinatie met droge lucht kan zorgen voor het “Sick Building Syndrome”. Bij deze aandoening krijgt men irritaties aan de neus, ogen, keel en huid, in combinatie met hoofdpijn. De aanwezigheid van één luchtzuiverende plant helpt ziekteverschijnselen al tegen te gaan.

Beter welzijnsgevoel

Uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van luchtzuiverende planten zorgt voor snellere genezing van wonden en vermindering van medicijngebruik. Feitelijke onderbouwing van dit verschijnsel is moeilijk, echter wordt hier een verklaring gezocht dat planten een rustgevend effect op mensen lijkt te hebben. Bekijk hier de andere voordelen van luchtzuiverende planten.

Luchtzuiverende planten top 3

Iedere plant zuivert een andere hoeveelehid zuurstof. De onderstaande planten beschikken over het “Air So Pure” label. Hierdoor ben je verzekerd van goede luchtzuiverende eigenschappen van de plant.

  1. Arecapalm

Deze palm is erg geschikt als kantoorplant. Deze struikvormige plant bevordert de luchtvochtigheid en haal vuile stofdeeltjes uit de lucht. Overdag produceert deze plant het meeste zuurstof.

  1. Sansevieria

De Sansevieria heeft dikke, lange bladeren, die scherp aanvoelen. De bladeren worden ook wel “vrouwentongen” genoemd. Omdat de Sansevieria haar zuurstof vooral ‘s nachts produceert, is het de perfecte slaapkamer plant.

  1. Epipremnum Aureum

De Epipremnum Aureum is zeer gemakkelijk te verzorgen. De plant doet het erg goed op donkere plekken. De Epipremnum Aureum is, in tegenstelling tot de Sansevieria, een hangplant. Haar bladeren zijn relatief dun, dus behandel deze plant voorzichtig.