Het mentale gevecht dat sporten heet

Of je nu aan hardlopen doet of iedere zondag achter een bal aanhobbelt maakt niet uit! Je hebt het vast wel eens meegemaakt: het mentale gevecht met jezelf. Gedachtes als “Het is te vroeg”, “het is koud buiten” en “ik heb nog genoeg te doen” zijn vast al eens de revue gepasseerd. Dat is helemaal niet gek! Het is juist de overwinning op deze gedachtes dat ons er telkens weer toe doet zetten om onszelf in het zweet te werken. Zonder dit gevecht is er immers (buiten het winnen van een wedstrijd) weinig eer te behalen bij het sporten. Of toch niet?

Afvallen door te sporten

Naast de recreatieve & wedstrijd sporters zijn er ook die het sporten gebruiken om af te vallen. Sporten wordt gezien als dé manier om af te vallen. Niet gek ook: de extra lichaamsbeweging stimuleert het lichaam om meer te verbranden! Dit is vaak dé groep sporters die tegen het mentale aspect aan lopen. Ze kampen immers al met een probleem: (licht tot zwaar) overgewicht. Het is voor deze groep mensen dus extra moeilijk om te sporten. Niet getreurd want afvallen kan ook prima zonder extra te moeten sporten!

Een alternatief op afvallen door te sporten is het afvallen door gezond te eten. Je moet hier niet denken aan flink diëten. Het tegendeel zelfs: de hoeveelheid die je nu eet kan je in 9 van de 10 gevallen gewoon blijven consumeren. De ongezonde dingen maken wel plaatst voor gezond eten (denk aan groentes).

Gezond sporten

Zomaar ineens beginnen met sporten kan gevaarlijk zijn. De mens wil van nature het uiterste uit zijn/haar prestaties hallen. De kans op overbelasting ligt – zeker bij het beginnen met sporten – altijd op de loer! Een sporthorloge kan redding bieden! Sporthorloges zijn hier te vergelijken. Je stelt het horloge dusdanig in dat je een seintje krijgt indien je boven je (ingevulde) hartslagzones loopt. Op deze manier minimaliseer je de kans op overbelasting blessures.