Het starten van een eigen webwinkel

Misschien speel je al jaren met het idee om een eigen webwinkel te starten. Veel mensen doen dit, maar aarzelen. Herkenbaar? Lees snel verder, want het starten van je eigen webwinkel is misschien eenvoudiger dan je denkt.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Helaas: een succesvolle webwinkel begint niet met het in elkaar knutselen van een website. Beter is om eerst aan tafel te gaan zitten en jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat is het huidige marktaanbod?
  • Wat is je afzetmarkt? Hoeveel potentieel is er?
  • Hoe kun je jezelf onderscheiden van de concurrentie?
  • Hoe ziet je financiële plaatje eruit?
  • Hoe wil je je producten aan de man brengen?

Maak vervolgens een helder en concreet plan.

Het starten van je eigen webwinkel

Je plan ligt op tafel. Nu is de uitdaging nog om dat in praktijk te gaan brengen en te beginnen met je eigen webshop. Jouw online succes begint met de juiste leveranciers. Ga op zoek naar de beste kwaliteit tegen de meest gunstige prijs.
Nu moet je je producten nog leveren. De consument is verwend, want de meeste grote webwinkels leveren binnen 24 uur. Wil je niet onderdoen voor de grote jongens? Zoek dan met zorg je koerier uit.
Jouw webshop kan uiteraard niet zonder naam en logo. Een goede naam klinkt lekker, dekt de lading en is gemakkelijk te onthouden. Mocht je niet creatief genoeg zijn om een eigen logo te ontwerpen, dan kun je dit ook uitbesteden.
Nu natuurlijk nog de website! Dat begint met de juiste CMS. Die is afhankelijk van je productaanbod en het soort website. Voor kleine sites kun je misschien volstaan met WordPress of Woocommerce, terwijl voor grotere webshops een e-commerce pakket als Magento de beste keus kan zijn.
Wil je klanten stimuleren om te bestellen? Zorg dan voor betaalgemak. Helaas kan het duur zijn om gelijk met alle betaalopties te beginnen. Overweeg dus welke betaalmethoden jouw doelpubliek het meest zal gebruiken. Je kunt dat later altijd nog uitbreiden.
Voor internetverkoop geldt: presentatie = alles. Al levert je smartphone nog zulke mooie foto’s, op termijn kun je misschien investeren in een mini-fotostudio.
Klaar? Dan kan je webshop nu de digitale snelweg op! Vergeet tot slot je online marketing niet. Facebook, e-mail, Twitter.. alles helpt om jouw producten onder de aandacht te brengen.