Het koelen van voedsel in de horeca

In iedere horecagelegenheid is een professionele uitrusting van de keuken van groot belang. Een goede horeca koelkast of vrieskast is niet weg te denken uit een grootkeuken of restaurant.

 

Voedselveiligheid en hygiëne

Niets is namelijk zo belangrijk in de keuken als het koelen van voedsel zodat wordt voorkomen dat voedsel bederft en hiermee de kans op ziekmakende bacteriën verkleint. Daarom geldt sinds 1 april jongstleden ook de nieuwe hygiënecode voor de horeca. Ieder bedrijf dat met voedsel en dranken werkt, moet voldoen aan de wetten van voedselveiligheid en is ook verplicht om volgens deze laatste hygiënecode te werken. In de hygiënecode wordt omschreven hoe de voedselveiligheid en hygiëne moet worden bewaakt.

Bewaar en bereid voedsel op de juiste temperatuur!

Het bevriezen van voedsel zorgt ervoor dat de ontwikkeling van bacteriën wordt gepauzeerd. De juiste temperatuur voor een vriezer is -18 ˚C of lager. De bacterien gaan echter niet dood.

Daarom is het van belang om voedsel altijd koel te bewaren. Op deze manier behoudt het zijn smaak, uiterlijk én niet onbelangrijk, de voedingswaarde. Het beste is om de temperatuur van een koelkast in te stellen tussen de 3˚C en 4 ˚C. Deze temperatuur remt de groei van bacteriën en schimmels het beste. Bacteriën vermenigvuldigen zich namelijk het liefst tussen de 10 en 40 graden.

Ook is het erg belangrijk om tijdens het bereiden van voedsel het altijd goed te verhitten. Bacteriën worden namelijk gedood bij een temperatuur hoger dan 75˚C.

Het aanbod in koelingen voor de horeca is ruim, afhankelijk van de ruimte is er voor iedere keuken een geschikte koeling. Bent u op zoek naar een horeca koelkast of vrieskast? Neem dan eens een kijkje bij Kovu. Zij zijn dé totaal leverancier voor professionele koel- en vriesappartuur tegen zeer scherpe prijzen!