Omnichannel retail is booming business

Omnichannel, een term waar je op dit moment mee wordt gebombardeerd in de online ondernemerswereld. Het is booming business. Steeds meer (grote) bedrijven nemen deze werkwijze over om meer te groeien of het hoofd boven water te houden. Waarschijnlijk heb je al wel eens van multichannel of crosschannel gehoord, maar wat is nou eigenlijk omnichannel? Waarom is dit interessant voor je bedrijf en hoe pak je dit vervolgens concreet aan? In dit artikel leggen wij jou dit uit.

Wat is omnichannel retail?

Het woord omnichannel kun je opsplitsen in twee delen. Omni komt van het woord ‘omnis’ wat universeel betekent. Channel is de Engelse benaming voor het woord kanaal. Samen vormt het dus: universeel kanaal. Maar wat kun je hier mee? Omnichannel retail (verkoop) kun je omschrijven als de verkoop van producten in een fysieke winkel in combinatie met een webshop. Omnichannel is een soort van cross-channel businesmodel dat bedrijven gebruiken om een positieve klant- en merkbeleving te vergroten. De klant raakt namelijk via verschillende manieren (kanalen) bekend met je bedrijf.

Wanneer is een omnichannel retail interessant voor jou?

Een omnichannel-aanpak hanteren kan om verschillende redenen interessant zijn voor jou als ondernemer. Hieronder hebben wij een aantal redenen voor je opgesomd en toegelicht.

Klantbeleving vergroten

Omnichannel is een manier om het winkelen een stuk makkelijker en prettiger te maken voor klanten. Hij of zij kan er voor kiezen om bijvoorbeeld online iets te bestellen en het vervolgens in de winkel op te halen. Staat een klant in de winkel en blijkt een product uitverkocht te zijn, maar is het online wel verkrijgbaar? Dan is dat ook mogelijk om bij de winkel af te leveren.

Je doelgroep vergroten

Wanneer je naast een fysieke winkel ook online gaat verkopen, verbreed je als bedrijf ontzettend je horizon. Je hebt een veel groter bereik, omdat je via het internet de mogelijkheid hebt om iedereen (waar je naar kunt bezorgen) te kunnen bereiken.

Nog meer groeien

Door beter zichtbaar te zijn voor (potentiële) klanten kun je meer klanten voor je website, maar ook naar je fysieke winkel genereren. Hiermee vergroot je aanzienlijk je inkomsten. Meer mensen komen in contact met je merk en gaan hierdoor ook weer eerder iets bij je kopen.

Hoe pak je dit concreet aan?

Gebruikmaken van omnichannel retail kan dus interessant zijn voor jou als ondernemer wanneer je al een fysieke winkel hebt en daarnaast ook online wilt verkopen. Er is meer voordeel te behalen voor jou, maar ook voor je klanten. Hieronder staan een aantal punten om dit concreet aan te pakken.

webshop software kiezen

Wil je naast je fysieke winkel ook online verkopen, dan is het van belang om goed onderzoek te doen naar webshop software pakketten die deze integratie aanbieden. Daarbij is het ook essentieel dat de uitstraling, content en beleving altijd afgestemd zijn. Dit kun je bereiken door van een omnichannel aanpak gebruik te maken. Alle kanalen zijn aan elkaar verbonden en op elkaar afgestemd.

Klantrelaties opbouwen

Met een webshop kun je met harde data zoals persoonsgegevens, het aantal bezoeken aan de website, aankopen en wensen verzamelen om je doelgroep beter in kaart te brengen. Heb je deze informatie beschikbaar? Dan kun je beter inspelen op het opbouwen van persoonlijke relaties met je klanten. Daarnaast kun je deze informatie ook gebruiken om betere aanbiedingen in de fysieke winkel te doen.

Een loyaliteitsprogramma inzetten

Het betaalt zich uit om via verschillende kanalen, zowel online als offline, klanten te belonen met hun aankopen. Naast dat klanten meer vertrouwen krijgen in je bedrijf, heeft dit ook als effect dat klanten vaker iets bij je gaan kopen. Twee vliegen in een klap dus.

Kortom, het toepassen van omnichannel retail binnen je bedrijf brengt veel voordelen met zich mee. Mensen worden beter bekend met je merk, klanten hebben een betere shopbeleving en jij kunt aanzienlijk je omzet vergroten. Waar wacht je nog op?