Online winkelen, eerst even prijzen vergelijken!

 

 

Als je denkt dat mensen impulsief online producten of diensten kopen, zonder eerst de prijzen goed te vergelijken, dan heb je het mis! Al gaat het om het aanschaffen van een zorgverzekering, vliegticket of een tv niemand wil meer betalen dan nodig is.

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde consument drie websites alvorens bezoekt voordat men daadwerkelijk een aankoop doet. Ook blijkt dat hoe meer sites een consument bezoekt voordat hij een online bestelling doet, hoe meer geld hij waarschijnlijk zal gaan besteden. Met andere woorden, hoe duurder het product, hoe meer tijd mensen besteden aan het vergelijken van de prijs bij de concurrerende sites. Of het product direct vergelijken bij de bekende vergelijkingssite. zoals kieskeurig.nl en beslist.nl, wat natuurlijk veel tijd kan schelen.

Steeds meer consumenten zijn slim genoeg om te begrijpen hoeveel opties er zijn om eerst prijzen te vergelijken, en ze kijken naar andere sites waar ze exact dezelfde of soortgelijke producten kunnen bestellen, zelfs als men het uiteindelijk in de winkel gaat kopen doet men eerst uitgebreid onderzoek op het internet. Maar ook andersom, bijna  80% van de consumenten als het gaat om elektronica, computers, boeken, muziek en films gaat het product eerst in de winkel bekijken en besluit pas daarna het product online te bestellen.

Bij duurdere producten zoals het kopen van smartphones nemen mensen ook hun tijd voor onderzoek, bijna 60% van de online shoppers begint hun onderzoek ruim 2 weken van te voren. Als het gaat om contactlenzen gaat men eerst voor een oogonderzoek naar de optometrist of opticien en zodra men de juiste sterkte weet en een vast merk draagt, pas dan gaan ze de lenzen online vergelijken en op zoek naar de de goedkoopste prijs voor de exact zelfde contactlens. Waarom zou men meer betalen voor de exact zelfde lenzenfabrikant en hoeveelheid!

Bij goedkopere spullen gaat men zelf in de winkel tijdens de aankoop nog snel even stiekem kijken of het product online goedkoper is. Denk maar bijvoorbeeld aan cosmeticaproducten en parfum. Die ook vaak online een stuk goedkoper zijn. Het is niet voor niks dat er zoveel online drogisterijen en parfumerieën zijn, waar je de exact zelfde parfum goedkoper kan bestellen en dit vaak zonder dat je de bezorging hoeft bij te betalen en de volgende dag al in huis hebt. Een studie concludeerde dat de consument die veel tijd heeft geïnvesteerd in het vinden van de laagste prijs, vaak veel geld bespaart.

De efficiëntie van prijsvergelijking en de mogelijkheid prijzen bij Amazon te bekijken of een paar concurrenten te bezoeken is  de kern van de huidige consumentengedrag

TCO (total cost inclusief verzend- en administratiekosten) en de prijs van het product zijn de twee belangrijkste beïnvloeders voor online aankoopbeslissingen.

Mensen willen een betere productinformatie

mensen willen vooral meer gedetailleerde en visuele productinformatie, beter zoeken en gemakkelijker toegang tot een medewerker van de klantenservice via help opties zoals click-to-call of live chat. Dit is vooral belangrijk voor mannen. Een onderzoek naar sekseverschillen concludeerde het volgende: Mannen en vrouwen verschillen in de manier waarop zij gebruik maken van een product pagina. Mannen doen intensief onderzoek op de pagina, het bekijken van alle product details en foto’s, terwijl vrouwen al snel het product pagina scannen en gaan naar het product wat ze willen kopen. mannen hebben de neiging om te zoeken op product, terwijl de vrouwen graag zoeken op merk.

Conclusie: Consumenten doen hun huiswerk voor de aankoop van een product of dienst.  

Bij het vergelijken van producten, kijken mensen meestal alleen naar de meest voor de hand liggende zaken zoals de prijs en de belangrijkste functies. Bijvoorbeeld bij het kiezen van een webhosting,  kijkt men naar de server ruimte en maandelijkse vergoeding en dat is alles. Maar als je een expert bent in dit vakgebied, weet je dat er veel meer andere dingen moeten worden overwogen.

Als je producten vergelijkt is het belangrijk naar alle voordelen te kijken ten opzichte van de alternatieven. Als een product iets duurder is dan anderen, kijk dan ook waarom? Het kan zijn dat bij de ene site de prijs inclusief garantie en/of bezorging is, terwijl dat er bij de andere site niet het geval is, waardoor je uiteindelijk nog op een hoger bedrag uitkomt. Ga altijd op zoek naar sites waar alles duidelijk staat beschreven en voldoende productinformatie te vinden is. Het vergelijken van prijzen, is alleen maar in je voordeel en de vele online vergelijkingssites zullen je hierbij helpen en tijd besparen.