Overspannen? Doe er wat aan

De afgelopen jaren lijkt het steeds vaker voor te komen. Mensen die overspannen worden. Het is moeilijk om precies aan te geven waar dat aan ligt. Het lijkt voor een deel te maken te hebben met de steeds drukker wordende cultuur. Maar mensen krijgen prive ook steeds meer op hun bordje, dus wellicht heeft het daar ook mee te maken. Het is in ieder geval een feit dat iedereen er rekening mee moet houden om overspannen te raken.

Gelukkig kun je wel degelijk wat doen om te voorkomen dat je overspannen raakt. In dit artikel doen we uit de doeken hoe je dat kunt aanpakken. We geven je praktische tips om meer ontspannen in het leven te staan en minder last van stress te hebben.

Wat is overspannen?

Als we het hebben over het voorkomen (of het genezen) van overspannenheid, is het belangrijk om eerst te weten wat overspannen zijn eigenlijk is. In het kort komt het er op neer dat mensen die overspannen raken een verstoorde balans hebben tussen inspanning en ontspanning.

Een normale, gezonde energie is er bij gebaat om perioden van inspanning af te wisselen met perioden van ontspanning. Denk aan een sporter die na een zware trainingsdag weer een dag rust neemt. Bij mensen die overspannen zijn, is de balans verstoord geraakt. Dat kan zijn omdat ze zich teveel inspannen, of omdat ze zich te weinig ontspannen. Of soms is er ook sprake van beide.

Een patroon dat je in de praktijk regelmatig terugziet is dat mensen bijvoorbeeld veel te hard werken voor een veel te lange periode. Bijvoorbeeld ondernemers die door drukte op het bedrijf maandenlang elke avond overwerken en ook nog in het weekeind uren draaien. We zien dat het lichaam van deze mensen in een continue werkmodus blijft. Ze ontspannen letterlijk nooit meer, zelfs als ze dat zelf willen. Gek genoeg zie je op dat moment ook dat ze minder goed in slaap komen waardoor ze nog minder goed rusten.

We kunnen dus stellen dat de term overspannen een goede beschrijving geeft van dit fenomeen. Mensen staan letterlijk onder teveel spanning.

Hoe kun je voorkomen dat je overspannen raakt?

Er zijn een aantal simpele tips om te voorkomen dat je overspannen raakt:

  • Neem voldoende rust. En met rust bedoelen we echt niets doen. Denk aan wandelen, mediteren, luieren, een boek lezen of muziek luisteren. TV-kijken, spelletjes spelen of internetten valt niet onder ontspanning.
  • Geef jezelf een beperking voor het aantal uur dat je mag werken. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je niet meer dan 40 of 50 uur per week werkt. Uit onderzoek blijkt dat meer werken je niet productiever maakt omdat je al snel minder effectief gaat werken.
  • Zorg dat je taken afhoudt. Laat je agenda niet door anderen bepalen en hou zelf de controle
  • Zorg goed voor jezelf. Mensen die meer sporten, gezonder eten en gematigd roken en drinken zijn over het algemeen een stuk stressbestendiger dan mensen die ongezonder zijn.
  • Neem minimaal een keer per 6 maanden een week helemaal vrij. Dan bedoelen we dus ook geen telefoon mee en zeker geen mail. Helemaal niets, los van de wereld.