Soorten 3D-brillen

Er zijn verschillende soorten 3D-brillen op de markt, die geschikt zijn om thuis van 3D te genieten. Je hebt daarvoor natuurlijk wel een scherm nodig, dat de 3D-techniek ondersteund. 3D-televisies zijn tegenwoordig wijdverbreid en redelijk betaalbaar geworden. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen ertussen en waarom werken niet alle televisies met dezelfde 3D-bril? Er zijn grofweg twee technieken die het mogelijk maken om 3D beelden te kunnen zien. Vaak wordt aan deze technieken gerefereerd met de termen ‘passief 3D’ en ‘actief 3D’. Je kunt ze online bestellen op 3Dbrilwinkel.nl.

Actieve 3D-brillen

Voor actief 3D moet je televisie deze techniek ondersteunen en heb je een actieve 3D-bril nodig. De term ‘actief’ slaat hier op het feit, dat je 3D-bril daadwerkelijk actief is. Deze actieve brillen worden vaak sluiterbrillen genoemd. Deze 3D-brillen blokkeren om en om een beeld voor het ene of het andere oog. Dat is mogelijk doordat de ‘glazen’ van de bril kleine lcd-schermen zijn, die onder spanning doorzichtig kunnen worden. Om die schermpjes van stroom te voorzien moeten er batterijen in de bril worden gedaan. Dat maakt de brillen ook groter en zwaarder. Ook zit er een zendertje in de bril, waardoor deze met de televisie kan communiceren. Een passieve bril kan dit niet en heeft ook geen lcd-schermen. Daarom kun je die brillen niet voor actief 3D gebruiken. De kleurweergave en helderheid van actief 3D is beter, dan het geval is bij passief 3D.

Passief 3D-brillen

Passief 3D werkt op dezelfde manier, zoals je waarschijnlijk wel van 3D-films in de bioscoop kent. De beelden voor het linker- en rechteroog zijn op hetzelfde moment op jouw televisie te zien, maar doordat jij een 3D-bril op hebt ziet ieder oog slechts een beeld. De ‘glazen’ uit een passieve 3D-bril zijn eigenlijk filters, die licht dat een bepaalde richting op trilt tegenhouden. Deze brilletjes zijn veel goedkoper en lichter, dan actieve 3D-brillen. Je kunt deze brillen zowel voor een passieve 3D-televisie als in de bioscoop voor een 3D-film gebruiken. Om deze techniek op de televisie mogelijk te maken bevat iedere lijn pixels informatie voor het linker oog of voor het rechteroog. De resolutie van het scherm is daardoor ook maar de helft van wat het in 2D zou zijn. Een actieve 3D-bril bestaat niet uit deze filters en werkt daarom niet met een passief 3D-toestel.