De strijd tegen rimpels met Botox en fillers

De populariteit van Botox en fillers neemt hand over hand toe. Er zijn natuurlijk nog altijd mensen genoeg die van mening zijn dat rimpels er nou eenmaal bijhoren in het leven, maar de groep die zich er niet bij neer wil leggen omdat dat niet meer hoeft, wordt steeds groter. Sterker nog, er zijn er zelfs die preventief aan de slag gaan in de strijd tegen de rimpels.

In samenspraak met cosmetisch specialist Dr. Toby Makmel van Easy Cosmetics, bespreken wij in dit artikel wat je in elk geval moet weten over Botox of fillerbehandelingen voordat je er aan begint.

Over fillers

Fillers worden over het algemeen gebruikt om een jeugdiger uiterlijk te verkrijgen. Door het gebruik van fillers, wordt niet alleen gekeken naar het gladstrijken van rimpels, maar meer naar de contouren van het hele gezicht.  Je kunt fillers bijvoorbeeld heel goed aanwenden voor de vermindering van de zogenaamde marionetplooien. Marionetplooien zijn rimpels en lijnen die ontstaan door volumeverlies. Hierdoor gaan je mondhoeken wat afhangen. Je krijgt dan van de zijkant van je mond tot aan je kaak van die diepe plooien. Hierdoor krijg je een enigszins boze of sippe uitdrukking op je gezicht, aldus Toby Makmel.

Ook ingevallen wangen en ogen kunnen heel goed met een filler behandeld worden. Echt met stip gestegen de laatste jaren is de lip behandeling. Sommigen hebben van nature al dunne lippen, maar de tand des tijds laat zelfs de mooiste volle sensuele lippen uiteindelijk versmallen. Door de lippen te injecteren met een filler, is het mogelijk om mooie volle en sensuele lippen te krijgen.

In het verleden werd voor de fillers gebruik gemaakt van collageen, maar tegenwoordig zijn de meeste fillers op basis van hyaluronzuur, een lichaamseigen stof, die door het lichaam weer afgebroken wordt.

Hoe lang heb je plezier van een filler behandeling?

Het effect van een behandeling met hyaluronfiller blijft tussen de 8 en de 12 maanden bestaan. Hierna is het hyaluronzuur door het lichaam weer afgebroken. Voor een blijvend resultaat is het dus van belang om op tijd de behandeling te laten herhalen.

Is het een pijnlijke behandeling?

De behandeling wordt gedaan met kleine injecties. Dat is natuurlijk goed te voelen. De gevoeligheid varieert per gebied waar de injecties worden gegeven. De lippen bijvoorbeeld zijn veel gevoeliger dan de wangen en worden dan ook meestal verdoofd. Indien gewenst, worden ook andere te behandelen delen verdoofd voor aanvang van de behandeling.

Zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van fillers?

De risico’s die er verbonden zijn aan hyaluronzuur zijn praktisch nihil. Het is een tijdelijke filler die door het lichaam weer afgebroken wordt. Het grote gevaar schuilt in ondeskundig gebruik van de filler. Pas dus op voor hele scherpe aanbiedingen die vaak ‘onder toezicht’ van een arts, door een ondeskundig persoon uitgevoerd worden. Permanente fillers zijn in ieder geval af te raden, omdat deze wel langdurige bijwerkingen kunnen hebben.

Anti rimpel injecties

Achter menig rimpelloos gezicht in Hollywood schuilt wel een Botox behandeling. Botox heeft de eigenschap om, wanneer geïnjecteerd, de spieren in dat gebied te ontspannen, waardoor de rimpels daar eigenlijk ‘gladgetrokken’ worden. Botox wordt gebruikt voor expressie rimpels zoals fronsrimpels, voorhoofdrimpels en kraaienpootjes, maar kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld rimpels in de hals, wallen en kleine neuscorrecties.

Waar kan ik een behandeling met Botox krijgen?

Botox (botuline toxine) is alleen op recept verkrijgbaar. Deze behandelingen moeten worden uitgevoerd door een gekwalificeerd arts, zegt Toby Makmel van botox kliniek Easy Cosmetics. Het is dan ook zaak dat je je wendt tot een professionele kliniek waar deze behandelingen door een arts, gespecialiseerd in cosmetische behandelingen gedaan worden.

Is het een pijnlijke behandeling?

Een behandeling met Botox wordt met hele dunne injectienaalden gedaan. De prikken hiervan zijn te vergelijken met speldenprikjes. Als je wilt, kan lokaal een verdovende crème gebruikt worden.

Hoe lang heb je plezier van een Botox behandeling?

Een beetje afhankelijk van de situatie van voor de behandeling, houdt het effect van een Botox behandeling gemiddeld 3 tot 5 maanden aan.

Kan er iets mis gaan bij een Botox behandeling?

In principe niet. Het aantal personen dat kans heeft op een allergische reactie is zo klein, dat het niet noemenswaardig is. Botox behandelingen worden echter niet uitgevoerd als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook in geval van bepaalde spierziekten en enkele medicijnen kan het niet worden toegepast. Jouw behandelend arts zal je hierover adviseren.

Verder geldt ook hier weer, pas op voor behandelingen door ondeskundige personen!

Preventieve Botox

Je hoort het steeds vaker. Jonge mensen willen steeds vaker preventief maar een Botox behandeling ondergaan, om het krijgen van rimpels te voorkomen. Soms al vanaf 18 jaar. Toby Makmel vertelt dat hij dat niet adviseert. Het is best een kostbare behandeling en er is nog geen onomstotelijk bewijs dat preventief behandelen het gewenste resultaat brengt. Als er nog geen rimpels te bestrijden zijn, waarom zou je dat dan alvast doen?

Andere dan cosmetische toepassingen van Botox

Botox is bekend om de cosmetische mogelijkheden die er mee zijn, maar wist u dat er ook problemen van medische aard mee behandeld kunnen worden?

Even een paar voorbeelden:

  •         Overmatig zweten (hyperhidrose);
  •         Overmatig blozen
  •         Tandenknarsen
  •         Hoofdpijn
  •         Spasticiteit, bijvoorbeeld na een CVA / beroerte of bij cerebrale parese;
  •         Vormen van dystonie (ziekten waarbij de spierspanning te hoog is)
  •         Urine incontinentie, bijvoorbeeld door een overactieve blaas;