Thanksgiving Day

Thanksgiving Day, of beter bekend als Thanksgiving, is een officiële nationale feestdag in Amerika en in Canada. Tijdens Thanksgiving wordt er traditioneel gezien een dankwoord gezegd aan God voor de oogst en alle andere goede dingen in de wereld. In Amerika wordt Thanksgiving op de vierde donderdag van november gevierd. In Canada viert men Thanksgiving op de tweede maandag van oktober omdat de oogst daar eerder eindigt.

Thanksgiving diner

Eten is het belangrijkste onderdeel van Thanksgiving, vergelijkbaar met hoe we in Nederland kerst vieren. Traditiegetrouw eet men op Thanksgiving Day kalkoen – om die reden wordt het ook wel als Turkey Day omschreven. Traditionele bijgerechten zijn aardappelpuree, zoete aardappelen, sperziebonen, veenbessen en een pecannotentaart of een pompoentaart.

De dag ná Thanksgiving, altijd op een vrijdag – als de gehele familie een vrije dag heeft dan gaat men winkelen voor kerst. Deze dag staat wereldwijd bekend als Black Friday. Black Friday is een totale gekte in de V.S. maar is ook in de rest van de wereld, met name in China en Europa, een zeer populaire winkel-dag. Black Friday wordt ook in Nederland populairder doordat steeds meer (web)winkels speciale acties en deals hebben op deze dag. Als je op zoek bent naar een volledig overzicht van deelnemende Nederlandse winkels check dan Black Friday winkels Nederland.

Black Friday

Black Friday is officieel een vrije dag in de Verenigde Staten omdat Thanksgiving altijd op een donderdag is en praktisch iedereen vrij heeft de dag na Thanksgiving. Echter moeten de werknemers van de vele winkels die op Black Friday losgaan met aanbiedingen gewoon werken. Het is een traditie in Amerika om de dag na Thanksgiving met de hele familie kerst inkopen te gaan doen – dit betekent dus dat het echt heel druk is in de winkels. Er wordt met hoge kortingen gestunt om mensen naar de winkels te lokken. In sommige gevallen gaan de winkels al om 03:00 uur in de nacht open om de drukte aan te kunnen. Het is zelfs zó druk dat er geen enkele parkeerplaats meer te vinden is rondom de grotere winkels waardoor mensen zelfs een week voorafgaand aan Black Friday, hun auto alvast strategisch neer zetten zodat ze na het inslaan van de vele cadeaus en producten de auto vol kunnen laden en weg kunnen rijden.

Cyber Monday

Cyber Monday is het online antwoord op Black Friday. Het wordt elk jaar gevierd op de maandag die volgt op Black Friday en staat in het teken van deals een aanbiedingen die alleen online beschikbaar zijn. Dit fenomeen is inmiddels ook over komen waaien naar Nederland. Cyber Monday Nederland verzamelt alle deals van 2016 en biedt een mooi overzicht.

Overall

Thanksgiving betekend in het kort een gezellig samenzijn met familie en vrienden vergezeld met veel en lekker eten. De dagen die daarop volgen gaan Amerikanen helemaal los door koopjes te jagen tijdens Black Friday en Cyber Monday! Twee fenomenen die ook naar Nederland zijn komen overwaaien en ervoor hebben gezorgd dat ook wij elk jaar kunnen profiteren van mooie kortingen en deals eind november!