Tips voor aanschaf van een spinningbike

spinningbikeAls je een besluit hebt genomen om een spinningbike te kopen dan kom je tot de ontdekking dat de aanschaf van een spinningbike een flinke uitgave is. Enig onderzoek is daarom noodzakelijk om alle verschillende eigenschappen van een spinningbike in kaart te brengen.

Op basis daarvan kan je besluiten welke functies je wel of niet wil aanschaffen en welke meerprijs je er uiteindelijk voor over hebt. Hieronder worden een aantal functies beschreven waar je rekening mee kan houden.

Het vliegwiel
Voor een spinningbike is het gewicht van een vliegwiel erg belangrijk. Want tijdens het fietsen drijf je door flink te trappen het vliegwiel aan en imiteert het vliegwiel hetzelfde voorwaartse gevoel als je buiten fietst. Daarnaast heeft het vliegwiel nog een belangrijke functie. Niets is zo vervelend dat je tijdens het spinnen de spinningbike te veel gaat bewegen of wiebelen of zelfs kan omvallen. Schaf daarom een spinningbike aan met een vlieggewicht van minimaal 10 kilo of meer.

Aandrijving van een spinningbike
Een spinningbike kent 2 verschillende soorten aandrijving; zo is er de kettingaandrijving en de V-aandrijfriem of V-belt. Bekend is dat een kettingaandrijving regelmatig moet worden geolied en maakt veel meer geluid tijdens het spinnen. Een V-aandrijving maakt veel minder geluid en heeft geen onderhoud nodig maar is wel duurder in de aanschaf.

Trapsysteem
Naast de aandrijving heeft een spinningbiek 2 verschillende soorten trapsystemen: een doortrapsysteem of een freewheel systeem. Kenmerkend bij een doortrapsysteem is dat je tijdens het fietsen niet kan stoppen. Zelfs als je wilt stoppen trapt de fiets gewoon door. Hierdoor kan je niet snel afstappen van de spinningbike. Dit in tegenstelling tot een freewheel waar je op elk gewenst moment kan stoppen. Hoewel het vliegwiel draait, draaien de trappers niet door.

Belastbaar gewicht van de spinningbike
Dit geldt alleen als je wat zwaarder bent waarbij het belangrijk is dat de spiningbike jouw gewicht kan dragen. Vraag daarom wat het maximale belastbare gewicht bij aanschaf.

Trainingsprogramma’s
Wil je werken aan verschillende doelen dan zijn de verschillende trainingsprogramma’s op jouw computer erg handig. Hierbij kan je bijvoorbeeld kiezen voor een hartslag programma, waarbij de weerstand wordt afgestemd aan de hartslag. Of je kunt voor een trainingsprogramma kiezen waarbij de weerstand altijd gelijk blijft. Daarnaast zijn er trainingscomputers met bijvoorbeeld hartslagregistratie, verbruikte calorieën e.d.