Vast of mobiel bellen?

Bellen in vroegere tijden

Vroeger waren er nog geen mobiele telefoons en was het dus allemaal overzichtelijk, we konden elkaar alleen maar bellen via een vaste lijn. De enige mogelijkheid om buitenshuis met iemand te bellen was naar de telefooncel in het dorp of bij het station lopen, een kwartje in het apparaat gooien en iemand bellen. Op zich was dat ook wel weer een romantische tijd, want als je een afspraak met iemand wilde maken, moest je of thuis bellen of fysiek langsgaan bij hem of haar. Ik kan me dat nog goed herinneren, dat vaste bellen thuis. Als je een privégesprek wilde voeren moest je bellen met het tweede toestel boven en als je dan nog pech had, luisterde je zus of broer gewoon vrolijk mee.

Opkomst mobiel bellen

vergelijk simonly

In die tijd had je natuurlijk ook geen internet of teletekst. Je kon dan betaalde nummers bellen om bijvoorbeeld het weer te horen of om naar een grap te luisteren via de bekende Max tailleur lijn. Wat een tijden waren dat! Maar toen kwam internet en de mobiele telefoon en alles ging opeens heel snel. Eerst vonden we het geweldig om gewoon op straat of waar we ook maar waren elkaar te bellen of om gebeld te worden. Maar in het begin was mobiel nog heel duur en waren de mobiele telefoons gigantisch zwaar en groot. Langzaam maar zeker werden de toestellen kleiner en kleiner en werd voordelig mobiel bellen realiteit. Maar je kon vroeger met een Gsm alleen bellen en meer ook niet.

Mobiel internet doet zijn intrede

Toen ontstonden de zogenaamde smartphones waarmee je naast bellen ook het internet op kon, dat bleek een groot succes te zijn. De Smartphones werden steeds moderner en de techniek stond niet stil. Tegenwoordig kunnen we met onze smartphone mobiel bellen, internetten, Whats appen en noem maar op. En dat vinden we prettig, onderweg even op internet een adres opzoeken of een foto uploaden naar onze vrienden.

Mobiel bellen goedkoper dan vast bellen

Ook de mobiele abonnementen worden steeds goedkoper en tegenwoordig zijn er abonnementen waar je alleen nog maar betaalt voor dataverkeer en het bellen dus gratis is. De vraag werpt zich dan ook op of een vaste lijn dan nog wel nodig is. Er zijn inderdaad veel mensen, vooral onder jeugd die geen vaste lijn meer hebben, maar alleen nog mobiel bellen. Maar er zijn ook heel veel mensen, vooral de ouderen onder ons, die toch graag naast hun mobiele telefoon een vaste lijn hebben, al was het alleen maar om iemand te kunnen bereiken en bereikbaar te zijn, mocht er een storing zijn op het mobiele netwerk.