Voor- en nadelen van een thuisstudie

Tegenwoordig komen er steeds meer thuisstudies van verschillende aanbieders. Erg verleidelijk om bijvoorbeeld naast je baan of naast een andere studie nog een studie te volgen. Niet alleen voor een bijkomend diploma, maar ook van het vergroten van je kansen op de arbeidsmarkt. Maar wat zijn precies de voordelen en nadelen van een thuisstudie? De antwoorden lees je hier.

Wanneer je opzoek bent naar een baan, krijg je vaak te horen dat je te weinig ervaring hebt. Een extra studie kan dit niet zomaar van de baan schuiven, maar vergroot wel je kansen. Het is dan ook interessant om een periode zonder werk te kijken naar de mogelijkheden van bijscholingscursussen of andere thuisstudies.

Daarnaast zijn thuisstudies natuurlijk ook ideaal voor bijscholing tijdens je huidige baan. Hierdoor hoef je niet je inkomen te verliezen om weer te gaan studeren. Let wel op dat thuisstudie veel uren vergt en je hier dan ook rekening mee moet houden met het inplannen van studie uren.

Voordelen

Een van de voordelen van een thuisstudie is de leeromeving. Studeren in een leslokaal of andere ruimte met mede studenten en een docent kunnen vaak leiden tot afleiding. Bij een thuisstudie daarentegen kan je zelf bepalen waar je studeert. Bijvoorbeeld thuis, bibliotheek of toch liever in een lunchroom. Op deze manier hoef je ook geen rekening te houden met reistijden.

Daarnaast kan je ook zelf je tijden indelen wanneer je wilt studeren. Geen lesrooster met vakken en ook geen ritme van een projectgroep. Thuisstudie kan je eigenlijk zien als persoonlijke manier van leren op de momenten dat het jou het beste uitkomt. Enige discipline om dit ook daadwerkelijk vol te houden is echter wel vereist.

Ook de flexibiliteit in feedback en begeleiding is groot bij een thuisstudie. Vaak verloopt contact met je studiecoach per mail en liggen de examen data vaak niet vast. Dit geeft jou de kans om een examen af te leggen op het moment dat je er echt klaar voor bent.

Nadelen

Echter zijn er ook wat nadelen aan een thuisstudie. Op de momenten dat fysiek contact juist kan afleiden is dit ook weer handig voor bijvoorbeeld het stellen van vragen. Je kan gelijk je vraag stellen op het moment zelf en hoeft dit dus niet per mail te doen. Daarnaast is het ook van belang dat je discpline hebt om zelf te studeren. Of een thuisstudie goed verloopt hangt compleet af van jouw instelling, persoonlijkheid en karakter. Er is namelijk niemand die je net dat ene zetje geeft om harder te werken.

Er zijn dus genoeg voor- en nadelen om tegen elkaar af te wegen. Ben jij opzoek naar een thuisstudie? Bekijk dan eens de thuisstudies van Wijss.

[DFR:category?c=1614448]