Waarom is storytelling belangrijk?

Storytelling wordt vaak vergeten binnen de wereld van communicatie. Er worden vaak (marketing)acties opgezet zonder dat er wordt nagedacht over wat zo’n actie echt tot een succes laat worden. Hierbij is alleen een advertentie of een tv commercial niet voldoende. Het gaat namelijk om het verhaal. Het verhaal dat verteld moet worden en de boodschap nog krachtiger moet overbrengen. Waarom is storytelling zo belangrijk? Lees vooral verder voor het antwoord hierop.

Hoe werkt storytelling nou eigenlijk? Storytelling vindt plaats in ons brein. Hierbij is het belangrijk dat de boodschap duidelijk wordt gecommuniceerd en ervoor zorgt dat het verhaal gaat leven. Deze verbeelding zorgt er vervolgens voor dat de informatie interessanter en leuker wordt voor een individu.

Een verhaal blijft hangen

Een van de belangrijkste elementen bij een communicatie uiting is dat het blijft hangen bij de doelgroep. Hierbij speelt de verbeelding van een verhaal een grote rol. De manier waarop je je boodschapbrengt en een persoon zich kan inleven maakt zorgt ervoor dat het verhaal gaat leven en uiteindelijk blijft hangen bij de kijker. Door storytelling krijgen organisaties en bedrijven de kans om hun eigen verhaal te vertellen en krijgt een organisatie een gezicht. Daarnaast biedt storytelling de mogelijkheid om te laten zien waar zij voor staan en hun kernwaarden naar uit te dragen.

Waarom werkt storytelling zo goed?

Er zijn verschillende redenen waarom storytelling zo goed werkt. Een verhaal wordt namelijk als een verbindend aspect gezien. Vooral in de vorm van een ervaring. Wanneer een ervaring wordt gedeeld als verhaal wordt dit vaak ervaren als een feit en reikt nog veel dieper dan dat. Het raakt mensen en schept daarmee tegelijkertijd een connectie.

Met een verhaal zorg je er ook voor dat je boodschap uniek is. Laat zien wat jou zo uniek maakt en laat dat goed tot uiting komen in je boodschap. Waar kom je vandaan? En wat heeft dat voor invloed gehad op jouw organisatie/bedrijf?

Daarnaast creert een verhaal ook een emotionele band er wordt namelijk ingespeeld op emoties. Mensen hebben vaak een connectie met een merk en dit zorgt ervoor dat zij bepaalde dingen wellicht weer kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan Red Bull die verschillende sportevenementen ondersteunt. Dit zorgt ervoor dat mensen die zit zien zich meer aan Red Bull gaan hechten doordat zij hun sport mogelijk maken.

Tot slot wordt een verhaal gedeeld. Hoe realistischer een verhaal is, hoe meer mensen zich er in kunnen vinden en er een emotionele band ontstaat. Het hoeft geen perfect sprookje te zijn, verre van zelfs. Hoe meer mensen het raakt, hoe groter de kans is dat het verhaal zich verspreidt. Denk aan social media en vooral ook mond-tot-mond reclame.

Doe jij al aan storytelling? Of wil je graag aan storytelling doen, maar weet je niet zo goed hoe, neem dan hier een kijkje voor meer informatie over storytelling trainingen