Wat is een passend relatiegeschenk?

Sinds jaar en dag geven zakenrelaties elkaar geschenken om elkaar een blijk van waardering te geven. Het doel is natuurlijk om klanten het gevoel te geven dat je ze waardeert zodat ze bij je blijven en niet naar de concurrent overstappen. Toegegeven, daar is wel wat meer voor nodig dan een doos chocolade, maar toch kan het geen kwaad een belangrijke klant zo nu en dan eens te verwennen met een leuk cadeau. Relatiegeschenken zijn er natuurlijk in alle vormen en maten. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het kan als relatiegeschenk worden gegeven. Vroeger waren het vooral de bekende agenda’s, pennen en aanstekers die werden gegeven, tegenwoordig worden er allerlei originele zakelijke geschenken aan relaties gegeven. Van tickets voor de opera tot een lekker weekendje weg, je komt van alles tegen in de wereld van de business Gifts.

Zakelijk geschenk of omkoping?

In sommige gevallen kan het te ver gaan, zelfs bijna op omkoping lijken. Als de belangen groot zijn willen bedrijven hun zakenrelaties weleens hele reizen naar dure vakantieoorden cadeau doen of bijvoorbeeld een heel duur horloge geven. Dan zou men zich kunnen afvragen of een en ander niet meer op omkoping begint te lijken dan dat er sprake is van gewoon het waarderen van een klant. De bekende snoepreisjes zijn daar een goed voorbeeld van.

Kerstpakketten

Ieder jaar geven bedrijven hun zakelijke relaties, maar ook werkgevers aan hun werknemers, de mooiste kerstpakketten. Het kerstpakket is eigenlijk het bekendste relatiegeschenk dat gegeven wordt, iedereen kent het en we hebben allemaal weleens een kerstpakket ontvangen. Het geven van een kerstpakket is een mooi gebaar dat werkgevers afgeven richting hun personeel als blijk van waardering. En het personeel vindt het ook leuk om een kerstpakket te ontvangen, zeker rond de kerstdagen geeft dat een warm gevoel.

Specifieke relatiegeschenken

medische-relatiegeschenken

Het nadeel van relatiegeschenken, kerstpakkettenen en promotieartikelen is, dat ze vrij algemeen zijn en niet persoonlijk. Op zich geen probleem, maar een relatiegeschenk meer toegepast op de branche waarin degene aan wie je het geeft werkzaam is, geeft toch net wat extra aandacht. Er zijn voor veel verschillende bedrijfstakken zakelijke geschenken te verkrijgen, denk bijvoorbeeld aan medische relatiegeschenken. Ook zijn er echt luxe relatiegeschenken verkrijgbaar zoals bijvoorbeeld zonnebrillen of leren aktetassen van een bekend merk. Dat gaat toch wat verder dan de standaard pen of aansteker. Zeker als je veel contact hebt met bijvoorbeeld de CEO van een bedrijf, is een dergelijk geschenk zeker niet ongepast.