Woonkosten bespaartips

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen zal je voor een hoop kosten komen te staan. Veel studenten gaan het huis uit om dichterbij een Hogeschool of Universiteit te wonen. Een studentenwoning, waarbij je over een kamer beschikt en gezamelijk de keuken, badkamer en toilet deelt. Hiermee bespaar je kosten. Sommige mensen vinden het gezellig, anderen vinden het een onprettig. Je mist tenslotte privacy en je zal moeten wennen aan de gewoontes van elke ander huisgenoot. Samenwonen met een vriend of vriendin kan een uitkomst bieden voor velen. Als je al afgestudeerd bent en een vaste baan hebt zal je waarschijnlijk volledig op jezelf gaan wonen. Er zijn tal van manieren waarop je op woonkosten kunt besparen. Hier volgen enkele nuttige tips.

TV en internet vergelijken

Internet en televisie is onmisbaar. De kosten per provider kunnen soms enkele euro’s per maand schelen. Ga je voor Ziggo, KPN of een andere aanbieder? Vergelijk internet en tv aanbieders om kosten te besparen. Als je niet veel geld hebt om uit te geven zal je genoegen moeten nemen met een basispakket aan televisiezenders. In een ander geval kan je zenders erbij nemen, waarbij je ook de mogelijkheid om zenders in Full HD te kijken en live televisie te pauzeren.

Energiekosten vergelijken

Het gemiddelde huishoudens heeft bijna honderd elektronische aparaten in het huis. Verlichting, koelkast, cv installatie, televisie zijn enkele voorbeelden. Elektriciteit kost geld. Ook hiervoor geld dat het verstandig is om energieleveranciers met elkaar te vergelijken, bijv. op deze site. Op jaarbasis kan het soms ruim honderd euro aan besparing oplevering. Ook heb je inzicht in leuke welkomstcadeau’s, zoals een televisie, iPad of iets dergelijks. Het zelfde geldt voor aanbieders van gas. In de meeste gevallen neem je hierbij, zowel elektriciteit als gas af bij één energieleverancier.

Huursubsidie en zorgtoeslagen

Als je een laag inkomen hebt kom je in aanmerking voor huursubsidie en zorgtoeslagen. Controleer op Belastingdienst.nl of je hiervoor in aanmerking komt. Als je samenwoont krijg je vaak geen huursubsidie, omdat het gezamelijke inkomen boven een minimum gesteld jaarinkomen is. Heeft je huisgenoot een werkloosheidsuitkering, dan is het wel mogelijk dat je hiervoor in aanmerking. Ook zorgtoeslagen zijn inkomensgebonden. Hierbij gaat het niet om het gezamelijke inkomen, maar het jaarinkomen per individu. De hoogte hiervan is afhankelijk van het salaris. Het kan ook zijn dat je helemaal niks krijgt. Controleer dit online bij de Belastingdienst.